Storlek på kontorsskärmen
På nästan alla arbetsplatser så använder vi oss av externa skärmar i vårt arbete. Vissa använder en extern skärm tillsammans med laptopens egen skärm, många använder två externa skärmar med datorns lock stängd – och vissa föredrar att ha ännu fler skärmar. Trenden går mot att vi använder oss av större och större skärmar – men blir vi verkligen mer produktiva av det? Vad är egentligen den optimala storleken på kontorsskärmen?
Syftet med att använda flera skärmar är för att kunna multitaska. Det vill säga, vi vill ha koll på flera saker samtidigt utan att hoppa mellan olika flikar. Ofta är även laptopens skärm väldigt liten, vilket ställer till det med storleken på texter och grafik. Med andra ord – vi använder flera skärmar för att vi vill öka vår produktivitet.
När vi ska välja skärmar är det därför viktigt att tänka på vissa parametrar – däribland upplösning och storlek. Även gränssnittet – det vill säga vilken bildkabel man använder – påverkar kvaliteten på skärmarna. Användning av DisplayPort istället för HDMI ökar bildkvaliteten. Samtidigt kräver DisplayPort mer datorkraft, och vill du använda skärmens högtalare så ingår inte den funktionen. Det finns dock fortfarande datorer och dockningsstationer som inte stöder DisplayPort. Då är det viktigt att skärmen är kompatibel med HDMI eller något annat gränssnitt som stöds av datorn eller dockningsstationen.
Större upplösning är inte samma sak som bättre skärm
Upplösningen och storleken på kontorsskärmen går hand i hand. En större skärm ger i regel en högre upplösning. Det låter i praktiken som något bra – men kan även vara ett aber om man inte gör sin matematik innan.
För att räkna ut en pixels storlek tar man skärmens bredd och dividerar med antalet pixlar. En skärm som är 54 cm bred och är 1080 pixlar bred, har en pixelbredd på 0,5mm. Om vi då väljer textsnitt 12 i Microsoft Word, så blir tecknet 12 pixlar hög – det vill säga 6mm. Texten blir liten – men tillräckligt stort för att vårt öga ska se det bra.
Det är nu det är viktigt att förstå konsekvensen av att köpa en HD-, 4K- eller 8K-skärm. Exempelvis har en skärm med 4K-upplösning (3840×2160 pixlar) fyra gånger så många pixlar som en HD-skärm (1920×1080 pixlar). Om vi jämför två stycken 24 tums-skärmar, där den ena skärmen har 4K-upplösning och den andra skärmen har HD-upplösning, innebär det att varje tecken på datorn blir hälften så hög och hälften så bred. Skillnaden mellan HD- och 4K-upplösning syns i bilden nedan.
Större skärm – men mindre tecken
Ett vanligare dilemma är att man väljer mellan att ha en skärm som har 24 tum eller en som har 27 tum. Skärmen med 24 tum har en HD-upplösning, medan skärmen med 27 tum 4K-upplösning. Det betyder att skärmens bredd ökar med 12% – men antalet pixlar ökar samtidigt med 100%. Genom att damma av våra gamla matematikkunskaper i division, går det att räkna ut hur stor skillnaden blir på teckenstorleken:
På 27 tums-skärmen blir alla tecken alltså 44 procent mindre, vilket är en ganska stor skillnad. De flesta skärmar går att ”skala upp” för att göra tecken och element lite större. Uppskalning fungerar dock bara bra i vissa appar– men är inte applicerbart i vissa program. Om man skalar upp teckenstorleken, så riskerar programmet att se ut och bete sig annorlunda än vad som är tänkt. Dessutom krävs mer datorkraft – dels för att hantera den högre upplösningen, dels för att sedan skala upp den. Därmed kan en högre upplösning bli kontraproduktiv.