Snapshot eller Backup – vad är skillnaden?
I IT-världen finns det många tekniska termer, och när det gäller datasäkerhet är det lätt att bli förvirrad. Två begrepp som ofta dyker upp i diskussioner om säkerhetskopiering är snapshot och backup. Många blandar lätt ihop begreppen och tror att de innebär samma sak. Även om båda är ett skydd mot katastrofer så har de olika användningsområden och tillvägagångssätt.
Men vad betyder de egentligen, och hur skiljer de sig åt? Om du någon gång hört dessa ord och undrat vad de innebär, så är du inte ensam. Den här artikeln reder ut begreppen och förklarar varför de spelar en viktig roll i datasäkerhet och återställning.
Vad är en snapshot?
En snapshot är en ögonblicksbild av ett system vid en specifik tidpunkt. Tänk på det som en checkpoint i ett datorspel. Om du förlorar i spelet så behöver du inte börja om hela vägen från början, utan börjar om vid din senaste checkpoint. Eller se det som ”Ctrl+Z” i Word eller Excel, där dokumentet ändras tillbaka till sitt tidigare tillstånd.
Snapshots skapas oftast i samma lagringssystem som originaldatan och tar initialt upp väldigt lite extra utrymme. Det beror på att snapshots bara sparar förändringar, snarare än att kopiera hela systemet. Snapshots används främst när du snabbt behöver kunna återställa ett system efter en förändring eller uppdatering. De är vanliga exempelvis i testmiljöer där det är viktigt att kunna experimentera utan att riskera originaldata. Eftersom en snapshot skapas och återställs nästan omedelbart, är det ett effektivt sätt att hantera kortsiktiga förändringar och säkerställa att man kan gå tillbaka om något skulle gå fel.
Det är dock viktigt att notera att en snapshot ej är synonymt med en riktig backup. Eftersom den ofta lagras på samma system som originaldatan innebär det att om hela systemet kraschar eller utsätts för en cyberattack, finns det stor risk att även snapshoten går förlorad. Att enbart använda snapshots för säkerhetskopiering av data är därför inte en bra lösning på lång sikt.
Vad är en backup?
En backup är en kopia av data som lagras på en annan dator, allra helst på en annan fysisk plats. Till skillnad från en snapshot, som bara är en återställningspunkt inom samma system, är en backup fristående från originaldatan. Därmed är det mer en mer robust och långsiktig backup-strategi och minskar risken att data går förlorad.
En backup kan skapas på flera olika sätt – fullständigt, inkrementellt eller differentiellt. En fullständig backup kopierar all data och sparar i en stor fil. En inkrementell backup sparar bara ändringar som skett sedan den senaste fulla backupen. En differentiell backup påminner om en inkrementell, men slår ihop flera inkrementella ändringar. Den inkrementella backupen är alltså mer granulär än den differentiella.
En kombination av dessa metoder brukar användas för att säkerställa att information kan återställas även om något allvarligt skulle inträffa, såsom en systemkrasch eller ett ransomware-angrepp. En fullständig backup tar lång tid att genomföra och påverkar prestandan i systemet, därför används med fördel även de andra metoderna för att säkra upp data.
Eftersom backuperna lagras separat – antingen på en extern server, i en molntjänst eller på en annan fysisk plats – erbjuder de en mycket högre nivå av säkerhet jämfört med snapshots. Däremot kan processen att skapa och återställa en backup ta längre tid än en snapshot, eftersom en större mängd data behöver hanteras. Därför används med fördel båda metoderna.
Backup används i första hand för att skydda mot långsiktig dataförlust och för att säkerställa att viktig information alltid kan återställas. Den är en kritisk del av IT-säkerheten i företag och används ofta för att uppfylla lagkrav kring datalagring.
Sammanfattning
En snapshot fungerar som en snabb återställningspunkt inom samma system, vilket gör den idealisk för temporära ändringar och tester. Eftersom den sparas på samma lagringsenhet som originaldata kan den dock gå förlorad vid systemfel eller cyberattacker. En backup däremot är en fullständig säkerhetskopiering av data till en separat lagringsplats, vilket gör den mer robust vid allvarliga incidenter. Den tar dock mycket längre tid att återställa, vilket kan ha större påverkan på din verksamhet. Den bästa strategin är att utnyttja fördelen hos båda, för att minimera skadorna av ett haveri så mycket som möjligt.
Vad betyder detta för er som företag?
För många företag är det viktigaste att ha en backuplösning som fungerar – utan att behöva tänka på tekniska detaljer. Det är här Straznet kommer in i bilden. Vi ser till att er data alltid är skyddad och att rätt lösning finns på plats, oavsett om det handlar om att snabbt återställa systemet eller säkerställa långsiktig datalagring. All data sparas i vårt lokala datacenter med redundanta lagring, nätverk och strömtillförsel. Vi ser till att ni har en trygg, säker och automatiserad backuplösning, så att ni kan fokusera på er verksamhet!