Byt ut och uppgradera servern – för miljöns skull
Att beräkna på investeringar i hårdvara är ett ständigt huvudbry för många företag. Livslängden på produkterna varierar, kvaliteten för en produkt idag kan vara obsolet imorgon och hårdvaran ska gärna vara kompatibel med både gamla system, nuvarande system och framtida system. En investering i en server har en hög initialkostnad och därför vill man försöka hålla liv i den så länge som möjligt. Dessutom motiverar många att en förlängning av serverns livslängd bidrar till mer hållbarhet – men gör det verkligen det?
Högre miljömedvetenhet
Världen i allmänhet, och Sverige i synnerhet, har de senaste årtiondena blivit allt mer miljömedvetna. Av såväl ekonomiska skäl som miljöskäl så har handeln av begagnad utrustning ökat de senaste åren. Andrahandsmarknaden för iPhones och Mac-datorer har växt enorm och såväl operatörer som reparationskedjor har ändrat affärsplaner med hänsyn till begagnat. Även bilbranschen genomgår just nu en förändring i köpbeteendet där alltfler väljer att köpa en begagnad bil.
Samma tänk existerar när det kommer till servrar. Då det är en dyr investering som kan ligga på fem-, sex- eller till och med sjusiffriga belopp, vill man hålla igång utrustningen så länge som möjligt för att strö ut kostnaderna. Många företag har dessutom antagit en hållbarhetspolicy, som uppmuntrar till att inte konsumera mer än nödvändigt. Men faktum är att igånghållandet av en äldre server snarare är negativt ur hållbarhetssynpunkt.
Nya servrar ger lägre hållbarhetskostnader
Enligt HP, en av de största serverleverantörerna i världen, så är 40% av alla servrar idag äldre än tre år gamla. Dessa servrar står för endast 7% av allt utfört arbete, vilket innebär att de är mycket mindre produktiva än mer moderna servergenerationer. Samtidigt står gamla servrar för hela 66% av den totala energiförbrukningen för servrar, vilket innebär att de utöver låg produktivitet även drar mer energi än moderna servrar. Jämförelsevis visade HP att deras Gen 11-server har samma effektivitet som:
- 2x Gen 10-servrar, men 45% lägre energiförbrukning
- 8 st Gen 9-servrar, men 65% lägre energiförbrukning
- 11 st Gen 8-servrar, men 90% lägre energiförbrukning
Även om de fasta kostnaderna är betalda och utslagna över flera år, så fortsätter gamla servrar förbruka mångdubbelt mycket mer energi per utförd beräkning. Totalkostnaden (TCO) för att upprätthålla en äldre server är alltså inte bara improduktivt, utan skapar dessutom en högre löpande kostnad och en högre energiförbrukning. Om ni håller kvar vid er gamla utrustning för klimatets skull eller av ekonomiska skäl – glöm inte att inkludera de löpande kostnaderna i analysen!